Przepis znalazłam jakiś czas temu w TUTAJ i postanowiłam spróbować upiec.
Składniki:
1 opakowanie suszonych drożdży
115 g masła
1 szklanka mleka (300ml)
200 g cukru
600 g mąki
garstka suszonych kwiatów lawendy
1 jajko
Masło
rozpuść w małym rondelku, dodaj do niego mleko a następnie wsyp
drożdże. Wymieszaj. Przelej zawartość rondelka do miski, w której
będziesz mieszać ciasto. Dodaj cukier i garstkę suszonych kwiatów
lawendy. Wymieszaj i zacznij stopniowo dodawać przesianą mąkę. Ciasta
nie trzeba wyrabiać rękami wystarczy je bardzo dokładnie wymieszać
drewnianą łyżką.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1 godzinę.
Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotek umieszczonych w formie do
muffinek (dzięki temu babeczki zachowają ładny kształt) i odstaw do
ponownego wyrośnięcia. Gdy babeczki wyrosną posmaruj je rozkłóconym
jajkiem, po upieczeniu będą pięknie złociste.
Piecz w temperaturze 190°C przez ok. 25 minut do czasu aż babeczki nabiorą złocistego koloru.
Przed włożeniem do piekarnika:
Upieczone:
Sfotografowane ;-)
Podane do kawki:
Smacznego:-)
Kama
na pewno były tak pyszne jak pięknie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńOj, dogadzasz Ty tym Waszym podniebieniom :)
OdpowiedzUsuń