czwartek, 17 września 2015

Drożdżowe muffinki ... oczywiście lawendowe :-)

Przepis znalazłam jakiś czas temu w TUTAJ i postanowiłam spróbować upiec.
    
    Składniki:
1 opakowanie suszonych drożdży
115 g masła
1 szklanka mleka (300ml)
200 g cukru
600 g mąki
garstka suszonych kwiatów lawendy
1 jajko

Masło rozpuść w małym rondelku, dodaj do niego mleko a następnie wsyp drożdże. Wymieszaj. Przelej zawartość rondelka do miski, w której będziesz mieszać ciasto. Dodaj cukier i garstkę suszonych kwiatów lawendy. Wymieszaj i zacznij stopniowo dodawać przesianą mąkę. Ciasta nie trzeba wyrabiać rękami wystarczy je bardzo dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotek umieszczonych w formie do muffinek (dzięki temu babeczki zachowają ładny kształt) i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Gdy babeczki wyrosną posmaruj je rozkłóconym jajkiem, po upieczeniu będą pięknie złociste.
Piecz w temperaturze 190°C przez ok. 25 minut do czasu aż babeczki nabiorą złocistego koloru.

Przed włożeniem do piekarnika:



 Upieczone:
 Sfotografowane ;-)
Podane do kawki:
Smacznego:-)

Kama


2 komentarze:

  1. na pewno były tak pyszne jak pięknie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, dogadzasz Ty tym Waszym podniebieniom :)

    OdpowiedzUsuń